Hoofdhuid

Hoofdhuid

Psoriasis kan ook voorkomen op de hoofdhuid. Je hebt dan last van jeuk en schilfers. In de apotheek kun je een shampoo of lotion verkrijgen die dit probleem aanpakt. Laat je adviseren door je apotheker.

Specifieke vragen?
Wat is psoriasis?

Psoriasis is een huidaandoening, waarbij de huidcellen zich te snel delen. Hierdoor ontstaan er verdikte, rode, schilferende plekken op de huid. De aandoening is niet besmettelijk.

Psoriasisplekken kunnen over het hele lichaam voorkomen maar worden vooral gezien op ellebogen, knieën, de onderrug en de behaarde hoofdhuid. Plekken kunnen soms jeuken of pijnlijk zijn. De aangedane huid is meestal droog en stug, waardoor er makkelijker kloven ontstaan. Huidbeschadigingen kunnen weer leiden tot nieuwe psoriasisplekken. Soms zijn er ook nagelafwijkingen. De nagels kunnen dan putjes krijgen, verkleuren, dikker worden en loslaten. Een deel van de mensen met psoriasis krijgt ook gewrichtsontstekingen.

Er zijn verschillende vormen van psoriasis, elk met een kenmerkend uiterlijk. De meest voorkomende vorm is psoriasis vulgaris of plaquepsoriasis. Wanneer vooral gewrichtsklachten op de voorgrond treden, wordt er gesproken van artritis psoriatica.
Bij psoriasis wisselen perioden van tijdelijke verslechtering of verbetering van de huid elkaar af. De ernst van klachten kan erg variëren. Sommigen hebben enkel last van enkele plekjes, bij anderen wordt het volledige lichaam aangetast.

De aandoening kan niet genezen worden maar klachten zijn wel goed te behandelen. Psoriasisplekken worden meestal behandeld met zalven, crèmes en lotions (lokale therapie). Wanneer smeren alleen niet voldoende helpt, kan lichttherapie overwogen worden. Hierbij worden de psoriasisplekken belicht met speciale lampen. Bij ernstige vormen van psoriasis kunnen soms geneesmiddelen worden voorgeschreven (systemische therapie).

Psoriasis komt voor op alle leeftijden. Meestal begint het na de puberteit, maar ook baby’s en ouderen kunnen psoriasis ontwikkelen. De aandoening komt voor bij ongeveer twee tot drie procent van de bevolking.

Lees meer

Lees minder

Hoofdhuid5 Producten

Was altijd eerst je haar met een normale shampoo en daarna met een shampoo voor psoriasis. Door enkele dagen achtereen de schilfers los te weken en te wassen met een speciale shampoo, zullen schilfers verdwijnen. Lees steeds goed de gebruiksaanwijzing.

EUCERIN DERMOCAPILLAIRE KALMERENDE SHAMPOO UREA 5% 250 ML
EUCERIN DERMOCAPILLAIRE KALMERENDE SHAMPOO UREA 5% 250 ML
EUCERIN DERMOCAPILLAIRE KALMERENDE SHAMPOO UREA 5% 250 ML 15,50 € Reserveer
EUCERIN DERMOCAPILLAIRE LOTION HOOFDHUID UREA 100 ML
EUCERIN DERMOCAPILLAIRE LOTION HOOFDHUID UREA 100 ML
EUCERIN DERMOCAPILLAIRE LOTION HOOFDHUID UREA 100 ML 16,90 € Reserveer
LRP KERIUM DS CREME 40ML
LRP KERIUM DS CREME 40ML
LRP KERIUM DS CREME 40ML 13,95 € Reserveer
LRP KERIUM EXTREEM ZACHT SHAMPOO NEW 400ML
LRP KERIUM EXTREEM ZACHT SHAMPOO NEW 400ML
LRP KERIUM EXTREEM ZACHT SHAMPOO NEW 400ML 14,95 € Reserveer
DUCRAY KELUAL DS SHAMPOO TEGEN SCHILFERS 100 ML
DUCRAY KELUAL DS SHAMPOO TEGEN SCHILFERS 100 ML
DUCRAY KELUAL DS SHAMPOO TEGEN SCHILFERS 100 ML 13,50 € Reserveer
Toon meer productenToon minder producten
Voornaam:
     
Achternaam:
     
Email:
     
Jouw vraag / opmerking: